VegaTerasz

Cukkini fokhagymás sajtbundában petrezselymes krumplival

2020. június 28. - VegaTerasz
Könnyed ételekről volt szó mostanában, így már adós voltam egy igazán nagy vendégváró alkotással. A kertben mostanában nőnek a cukkinik, ami egy igazán hálás zöldség, hiszen nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, szinte csak a fantázia szab neki határt. Az újkrumpli is szezonban van, ez pedig a köretünknek jó hír.
Idő és munkaigényes étel, de a siker garantált.

Hozzávalók a cukkinihez:

  • egy nagyobb, de zsenge cukkini
  • négy gerezd fokhagyma
  • húsz deka zsemlemorzsa
  • fél bögre liszt
  • 4 tojás
  • 10 deka sajt (mindegy milyen, csak ne lágy legyen)
  • bio vegeta
  • olivaolaj

Hozzávalók a krumplihoz és az öntethez:

  • egy kiló krumpli
  • egy nagy csokor petrezselyemzöld
  • 50 ml olivaolaj
  • víz és só a főzéshez
  • 4 babérlevél
  • pirospaprika, feketebors, két fej vöröshagyma

    Elkészítése:
A legfontosabb, hogy a cukkinit megszabadítsuk a felesleges víztartalmától. Miután meghámoztuk, és felvágtuk félcentis karikákra, megszórjuk sóval vagy ízfokozómentes vegetával, és negyed óráig hagyjuk állni. Ennyi idő alatt a leve egy része összegyűlik a tál alján. Én meg is szoktam finoman nyomkodni a korongokat egyenként, így biztosan meg ázik le róla a panír. Egy-két magot rágjunk el, hogy nem keményedtek-e még meg. Ha nem, nem kell velük foglalkozni, maradhatnak az ételben.
Mialatt a zöldségünk verejtékezik, keverjük ki a panírt. A zsemlemorzsát kicsit megsózzuk, és finom reszelővel ráreszeljük a sajtot. Egyből keverjük össze kézzel, mert a sajt összetapad. Itt lehet egyénire hangolni a dolgot. Trappistától ementálin át, bátrak akár kéksajttal is turbózhatnak. A fokhagymákat szintén a finom reszelővel aprítjuk le, viszont csak közvetlenül a panírozás előtt, mert ez viszont ragasztja a morzsát kicsit.
A szokásos panírozási folyamattal bevonjuk a cukkínikorongokat (liszt - tojás - morzsa), de sokat segít a kezelhetőségben, ha a lisztezés után pár percig várunk. Így még egy kis nedvesség távozik belőlük, csirízesedik a liszt, és könnyebben fog menni a második két lépés.

A sütést én tepsi nélkül csináltam. A papír simán mehet a rácsra, viszont kenjünk szét rajta pár csepp olajat. Mármint a papíron. 20-25 perc elég neki, sütőtől függően.

A krumpli titka az, hogy főzzük is és sütjük is. Félkemény állapotában öntjük le róla a sós vizet (babérlevéllel főzzük!!!), majd mehet a tepsibe. A petrezselyemzöldet ráaprítjuk, és egy fej vöröshagymát is ráreszelünk, majd összekeverjük. Meglocsoljuk olivaolajjal, és addig sütjük, míg teljesen megpuhul. Kicsit le is lehet kapatni.

Az öntetet sima tartármártásként alapoztam meg (2 rész tejföl, egy rész majonéz), majd pirospaprikával és kevés reszelt vöröshagymával ízesítettem. Só fakultatív.


img_4769.JPG

img_4770.JPG

img_4771.JPG

Ha van saját készítésű kovászos uborkánk, azzal száz százalékos az összhatás.
Hat-nyolc ember jól lakik vele, esetleg marad rájárós is.
Elkészítési idő: több, mint két óra, mivel esélyes, hogy két adagban kell sütni, hacsak nincs két rácsunk - ekkor azonban lassabban fog sülni, ami miatt ki is száradhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6915972142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása