Hívhatjuk átverős levesnek is. Ránézésre borscs, viszont aki megkóstolja, a zimankós Szibéria helyett egyszerre csak Toszkánában találja magát. Szeretek a céklával kísérletezni, mert sok móka forrása, az íze remek, a leve tartalmas, és édesítésre is adja magát. A minestrone meg azért jó dolog, mert nagyon sokmindent lehet annak nevezni, lévén nincs konkrét receptje, röviden annyi a lényege, hogy zöldséges és olaszos.
Hozzávalók:
- pár darab krumpli
- két szál répa
- egy szál petrezselyem
- egy kisebb zeller
- egy nagy fej cékla
- három fej paradicsom
- negyed fej káposzta
- egy konzerv vagy száraz vörösbab
- kis fej hagyma
- pár gerezd fokhagyma
- 100 gramm apróra tört spagetti
- víz, só
- oregánó, bazsalikom
- fél deci olívaolaj
Elkészítése:
A csicseriborsó pörkölt leírása úgy kezdődött, hogy ha konzervvel dolgozunk így, ha száraz borsóval, akkor úgy. Itt is ez a helyzet. Ha van időnk, akkor éjszaka áztatott babot főzünk ki enyhén sós vízben, majd ha már majdnem puha, akkor tesszük hozzá a többi zöldséget.
De ha nem...
Én mindig a répát és a hagymát teszem először a fazékba, és olajon (ez esetben olívaolajon) megkapatom őket. Lehet egészen bátran, hadd karamellizálódjanak. A cékla úgyis ad egy édes alapízt, abba ez jól belevegyül majd. Ha cékla nincs, akkor pedig ez szokta adni a levesek aranysárga színét.
Ezután jöhet a többi zöldség, amiket én egy pár percig szintén "rogyasztani szoktam", kissé sósan. A növényi szöveteknek sejtfalaik vannak, amik a hirtelen hőhatástól erélyesebben roncsolódnak, így a sejtek haszonanyagai jobb százalékban szívódnak fel emésztéskor. Meg az ízük is jobb... A karotint meg nem kell félteni, nem hőérzékeny.
Akit nem zavar a paradicsom héja, nyugodtan felezze, negyedelje fel, és mehet a lébe. Fakultatíve választható paradicsomlé. Az egyetlen dolog, ami odafigyelős, az a spagetti, mert általában négy tojásos, ami szét tud főni, ezért időzíteni kell vele. Ha félős, akkor egyszerűbb bármilyen más, nyolc tojásos levestésztát használjon, az nem fő szét.
Ezután jöhet a többi zöldség, amiket én egy pár percig szintén "rogyasztani szoktam", kissé sósan. A növényi szöveteknek sejtfalaik vannak, amik a hirtelen hőhatástól erélyesebben roncsolódnak, így a sejtek haszonanyagai jobb százalékban szívódnak fel emésztéskor. Meg az ízük is jobb... A karotint meg nem kell félteni, nem hőérzékeny.
Akit nem zavar a paradicsom héja, nyugodtan felezze, negyedelje fel, és mehet a lébe. Fakultatíve választható paradicsomlé. Az egyetlen dolog, ami odafigyelős, az a spagetti, mert általában négy tojásos, ami szét tud főni, ezért időzíteni kell vele. Ha félős, akkor egyszerűbb bármilyen más, nyolc tojásos levestésztát használjon, az nem fő szét.
A két mediterrán fűszer a legvégén kerüljön csak bele, és ha az átverést komolyan gondoljuk, akkor rejtsük őket teatojásba. Így a gyanútlan és félvak kóstoló tényleg azt fogja hinni, hogy orosz húslevest tettek elé, mindaddig, míg meg nem kóstolja. Az sem baj, ha náthás. Természetesen párszor mozgassuk át a teatojást a folyadékban.
Zabás vendégnek löttyintsünk a tetejére olívaolajat
Zabás vendégnek löttyintsünk a tetejére olívaolajat
4-6 adag.
Elkészítési idő: konzev babbal másfél óra.