VegaTerasz

Piros minestrone

2020. június 23. - VegaTerasz
Hívhatjuk átverős levesnek is. Ránézésre borscs, viszont aki megkóstolja, a zimankós Szibéria helyett egyszerre csak Toszkánában találja magát. Szeretek a céklával kísérletezni, mert sok móka forrása, az íze remek, a leve tartalmas, és édesítésre is adja magát. A minestrone meg azért jó dolog, mert nagyon sokmindent lehet annak nevezni, lévén nincs konkrét receptje, röviden annyi a lényege, hogy zöldséges és olaszos.

Hozzávalók:

  • pár darab krumpli
  • két szál répa
  • egy szál petrezselyem
  • egy kisebb zeller
  • egy nagy fej cékla
  • három fej paradicsom
  • negyed fej káposzta
  • egy konzerv vagy száraz vörösbab
  • kis fej hagyma
  • pár gerezd fokhagyma
  • 100 gramm apróra tört spagetti
  • víz, só
  • oregánó, bazsalikom
  • fél deci olívaolaj

Elkészítése:

A csicseriborsó pörkölt leírása úgy kezdődött, hogy ha konzervvel dolgozunk így, ha száraz borsóval, akkor úgy. Itt is ez a helyzet. Ha van időnk, akkor éjszaka áztatott babot főzünk ki enyhén sós vízben, majd ha már majdnem puha, akkor tesszük hozzá a többi zöldséget.
De ha nem...
Én mindig a répát és a hagymát teszem először a fazékba, és olajon (ez esetben olívaolajon) megkapatom őket. Lehet egészen bátran, hadd karamellizálódjanak. A cékla úgyis ad egy édes alapízt, abba ez jól belevegyül majd. Ha cékla nincs, akkor pedig ez szokta adni a levesek aranysárga színét.
Ezután jöhet a többi zöldség, amiket én egy pár percig szintén "rogyasztani szoktam", kissé sósan. A növényi szöveteknek sejtfalaik vannak, amik a hirtelen hőhatástól erélyesebben roncsolódnak, így a sejtek haszonanyagai jobb százalékban szívódnak fel emésztéskor. Meg az ízük is jobb... A karotint meg nem kell félteni, nem hőérzékeny.
Akit nem zavar a paradicsom héja, nyugodtan felezze, negyedelje fel, és mehet a lébe. Fakultatíve választható paradicsomlé. Az egyetlen dolog, ami odafigyelős, az a spagetti, mert általában négy tojásos, ami szét tud főni, ezért időzíteni kell vele. Ha félős, akkor egyszerűbb bármilyen más, nyolc tojásos levestésztát használjon, az nem fő szét.
A két mediterrán fűszer a legvégén kerüljön csak bele, és ha az átverést komolyan gondoljuk, akkor rejtsük őket teatojásba. Így a gyanútlan és félvak kóstoló tényleg azt fogja hinni, hogy orosz húslevest tettek elé, mindaddig, míg meg nem kóstolja. Az sem baj, ha náthás. Természetesen párszor mozgassuk át a teatojást a folyadékban.
Zabás vendégnek löttyintsünk a tetejére olívaolajat
4-6 adag.
Elkészítési idő: konzev babbal másfél óra.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9615911506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása