Tombol a nyár, itt a kovászos uborka szezonja. A kiváló savanyúságnak a leve is sokrétűen felhasználható, de a köztudatban általábban csak a másnaposságra gyakorolt jó hatása él. Anyukámtól tudtam meg, hogy levesalapnak is kiváló. A levest végül vendégvárónak készítettem el húsevő barátaimnak, és teljes sikert aratott.
Ez egy lengyel recept átértelmezése, vagyis ahogy az lenni szokott, a főzés közben jelentős változtatásokat eszközöltem.
Hozzávalók:
- egy nagyobb fej hagyma
- egy kiló krumpli
- fél kiló cukkini, tök vagy patiszon
- 2 deci tejföl
- 2,5 liter víz
- 750 ml kovászos uborka-lé (lehet több-kevesebb)
- fél deci olivaolaj
- só
- 4-5 babérlevél
- tárkony
- fokhagyma az uborka érlelőlevéből
Elkészítése:
A hagymát az olivaolajon aranyszínűre pirítjuk, majd felöntjük egy pohár vízzel, és lefedve tovább dinszteljük. Amikor a leve besűrűsödött, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a tökféléket. Egy leheletnyit pirítjuk őket, majd felöntjük vízzel. Mikor félig puhára főttek a zöldségek, szűrővel kivesszük a fazékból az egyharmadukat, ami benne maradt, azokat meg tovább főzzük - készre.
A tejfölt és az uborka levét csomómentesre keverjük, és beleöntjük a levesünkbe. Botmixerrel vagy sima krumplinyomóval összepépesítjük (attól függően, hogy ki mennyire szereti krémesre illetve darabosra). Liszt nem kell bele, mivel a zöldségek (elsősorban a krumpli) keményítőtartalma elég jól sűrít, igaz, így hosszabb állás után leülepszik. Ez engem nem zavart, így maradtam a lisztmentes megoldásnál.
A korábban kivett zöldségeket visszatesszük, és pár percig főzzük, hogy azok is elveszítsék a roppanósságukat. Az eredeti recept pirospaprikát is ír, én nem tartottam fontosnak. A tárkony sokkal inkább az, remekül feldobja az ételünket.
Sózáskor vegyük figyelembe, hogy a kovászos uborka leve is eleve sós! Aki pikánsabbra akarja a végeredményt, az az uborka érleléséhez használt fokhagymából is dobhat a főzőlébe - pépesítés előtt természetesen. Haspókok piríthatnak hozzá kenyérkockákat, vagy tehetnek mellé sajtos pirítóst.
Elkészítési idő: gyorsak egy óra alatt megcsinálják, kényelmesek másfél óra alatt.