VegaTerasz

Nyári kovászos leves tárkonnyal

2018. július 21. - VegaTerasz

Tombol a nyár, itt a kovászos uborka szezonja. A kiváló savanyúságnak a leve is sokrétűen felhasználható, de a köztudatban általábban csak a másnaposságra gyakorolt jó hatása él. Anyukámtól tudtam meg, hogy levesalapnak is kiváló. A levest végül vendégvárónak készítettem el húsevő barátaimnak, és teljes sikert aratott.
Ez egy lengyel recept átértelmezése, vagyis ahogy az lenni szokott, a főzés közben jelentős változtatásokat eszközöltem.

Hozzávalók:

  • egy nagyobb fej hagyma
  • egy kiló krumpli
  • fél kiló cukkini, tök vagy patiszon
  • 2 deci tejföl
  • 2,5 liter víz
  • 750 ml kovászos uborka-lé (lehet több-kevesebb)
  • fél deci olivaolaj
  • 4-5 babérlevél
  • tárkony
  • fokhagyma az uborka érlelőlevéből

Elkészítése:

A hagymát az olivaolajon aranyszínűre pirítjuk, majd felöntjük egy pohár vízzel, és lefedve tovább dinszteljük. Amikor a leve besűrűsödött, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és a tökféléket. Egy leheletnyit pirítjuk őket, majd felöntjük vízzel. Mikor félig puhára főttek a zöldségek, szűrővel kivesszük a fazékból az egyharmadukat, ami benne maradt, azokat meg tovább főzzük - készre. 
A tejfölt és az uborka levét csomómentesre keverjük, és beleöntjük a levesünkbe. Botmixerrel vagy sima krumplinyomóval összepépesítjük (attól függően, hogy ki mennyire szereti krémesre illetve darabosra). Liszt nem kell bele, mivel a zöldségek (elsősorban a krumpli) keményítőtartalma elég jól sűrít, igaz, így hosszabb állás után leülepszik. Ez engem nem zavart, így maradtam a lisztmentes megoldásnál.
A korábban kivett zöldségeket visszatesszük, és pár percig főzzük, hogy azok is elveszítsék a roppanósságukat. Az eredeti recept pirospaprikát is ír, én nem tartottam fontosnak. A tárkony sokkal inkább az, remekül feldobja az ételünket.
Sózáskor vegyük figyelembe, hogy a kovászos uborka leve is eleve sós! Aki pikánsabbra akarja a végeredményt, az az uborka érleléséhez használt fokhagymából is dobhat a főzőlébe - pépesítés előtt természetesen. Haspókok piríthatnak hozzá kenyérkockákat, vagy tehetnek mellé sajtos pirítóst.
nyari_kovaszos_leves_tarkonnyal.jpg

Elkészítési idő: gyorsak egy óra alatt megcsinálják, kényelmesek másfél óra alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6314126981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása