VegaTerasz

Chilis bab szójával

2018. augusztus 11. - VegaTerasz

Vannak, akik szeretik a jó paradicsomos, erős babételeket, és a magunkfajta számára az elképzelhetetlen hogy ezt csak a húsevők élvezhessék. Lényegében a vega chilis bab előállításánál az egyetlen egy fő probléma, hogy a húst mivel pótoljuk. Szójával. Tudom...  Nem sok annyira népszerűtlen étel van Európában, mint a szója. Dunát lehetne rekeszteni a szója pro / kontra tulajdonságaival - ezek felsorolásától én most eltekintek. Inkább leírom, hogy miképpen lehet a szóját finoman elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 3 babkonzerv (natúr)
  • 1 kukoricakonzerv
  • 75 g szójagranulátum
  • 3-4 fej hagyma
  • 3 deci paradicsomlé
  • 2 deci víz
  • 1 deci étolaj
  • köménymag
  • koriander
  • pirospaprika
  • erőspaprika
  • bors
  • őrölt petrezselyemzöld

Elkészítése:

A hagymát vágjuk kockákra, és pirítsuk meg. Ezt a lépést sokan összecsapják, és ezzel meg is bukott az étel. Ha igazán jó alapot szeretnénk, akkor a hagymát ne teflon edényben, hanem fémben vagy zománcosban pirítsuk, lassú tűzön, néha felöntve egy kevés vízzel. A helyesen elkészített szószban a hagymának csak az íze van meg, roppanni nem roppanhat a fogunk alatt. A dinsztelés akár 20-30 percig is tarthat, cél a halvány világosbarna szín. Ha ezt elértük, akkor pirospaprikával és borssal megszórjuk, kavarunk rajta párat, és ráöntünk egy pohár vizet. Hozzáadjuk az apró reszelővel lereszelt fokhagymát. Soha nem értettem, hogy minek létezik fokhagymanyomó. Csak kínlódás vele a munka, sokkal egyszerűbb reszelővel lereszelni. Lefedve főzzük 10-15 percig, hogy a hagyma biztosan puha legyen. Ezután jöhet bele a paradicsomszósz. Pár perc kavargatva főzés után félre tehetjük ezt az edényt.
A
z előzőleg sós vízbe beáztatott szóját alaposan kinyomkodjuk, majd serpenyőben az olajra rádobva elkezdjük pirítani. Akik utalják a szóját, azok rendszerint ezt a lépés szokták kihagyni, mert nem tudják hogy szükséges. Amikor kezd egy kicsit pirulni, megszórjuk őrölt köménymaggal, korianderrel, esetleg egy kis szerecsendióval, de ez utóbbit óvatosan adagoljuk. Egy-két perces utópirítás és átforgatás után hozzáadjuk a babkonzerveket és a kukoricát. A két külön edény tartalmát összeöntjük és összefőzzük. Itt már érdemes ott maradni a tűzhely mellett, mert könnyen leég, meg kiugrál - az edény 20 centis környezetét telipöttyözve.
Akiknek a családtagjaik vagy a vendégeik tűzállóak, bármelyik lépésnél hozzáadhatják az erőspaprikát. Én nem vagyok szadista, így általában külön magamnak szoktam odakarikázni. Miután levettük a tűzhelyről, elkeverünk benne egy evőkanál finomra őrölt szárított petrezselymet. Ezt lehet a tálaláskor is - én így szoktam, természetesen ez esetben csak egy kávéskanálnyit.
Ha a vendég nálunk is alszik, akkor nem feltétlenül praktikus étel ez. Legyen fantáziájuk, hogy miért.  img_1611.JPG

Elkészítési idő: 1,5 óra
Mennyiség: kb. 4 adag

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr814174725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása