Örök kedvencem ez a süti. Nem csak nekem, a családomnak is. Anyukám rendszeresen sütötte mióta az eszemet tudom, finom citromos ízéért mindig is odavoltunk a húgommal. Az elkészültét követő napokban még jobban összeértek az ízek, megpuhult a tészta, és ezen felbuzdulva toltuk befelé mérték nélkül. Nem volt vele nehéz dolgom, mert a tésztája eleve egy könnyű szerkezetű lap, így azon nem kellett sokat módosítanom. Azért a cukrot minden esetben ki lehet cserélni egy kevesebb kalóriát tartalmazó alternatív édesítőre. A krémjét is úgy döntöttem egy kicsit egészségesebb kivitelűre reformálom, de vigyázat, mértéktelenül ezt sem lehet enni, a sok akármiből hizlal, nincs mese. (Csak mese-almás. De az egy másik recept.)
A párizsi krémes nem összekeverendő a francia krémessel, semmi köze hozzá. Ez egy citromos krémű puha finom kis szelet, amely lesből támad, és kegyetlenül eteti magát. A hozzávalóknál első helyre került a fitt verzió, mellette az eredeti recept szerinti alapanyag szerepel.
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt/finomliszt
- 6 dkg kókuszzsír/vaj/margarin
- 2 kanál eritritol/cukor
- 3 kanál natúr joghurt/tejföl
- egy csipet szódabikarbóna
- 2 egész tojás
- egy csipet só
Krém:
- fél liter 1,5%-os tej
- 3 evőkanál liszt
- 30 dkg vaj
- 25 dkg eritritol
- 2 citrom vagy lime leve
- 25 dkg zsírszegény túró (opcionális)
- egy adag citromos joghurt ízű fehérjepor (opcionális)
Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, hogy gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Ha szükséges, lisztet még adjunk hozzá. A masszát 3 egyenlő részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle, és megsütjük őket. Vigyázat, gyorsan sülnek, és nem kell megvárni, hogy barnuljanak.
A krém elkészítése egy pudinghoz hasonló. A tejet felfőzzük a liszttel, az édesítőt simára keverjük a vajjal, majd ha a főzött krém hűlt egy kicsit, összekeverjük. Amennyiben plusz fehérjét szeretnénk adni a sütihez, vagy egyszerűen csak szeretjük a túrós krémtöltelékeket, a túrót a citromlével és szintén egy kis cukorral vagy eritrittel megpróbáljuk simára keverni, majd ezt is a krémhez vegyíteni. (Én nem szeretem, de aki igen, reszelt citromhéjat is tehet bele.) Kóstolgassuk, hogy elég citromos, elég édes-e, szabjuk az ízlésünkhöz bátran. Ha van kedvünk még egy kis plusz fehérjével megspékelni, akkor egy adag proteinport is keverjünk a krémbe. (Vigyázat, ez ronthat az ízen.)
Végül a citromos krémet eloszlatjuk 2 rétegben a 3 lap között, és várunk egy napot, hogy összeérjen, megpuhuljon. A sütemény tetejét megszórhatjuk porcukorral, úgy az igazi. :)
Elkészítési idő: 90 perc