VegaTerasz

Tócsi bulgurral

2018. augusztus 14. - VegaTerasz

Ezt a receptet leírni egyszerre könnyű, és nehéz. Helyesebben magát a tócsit (vagy tócsnit, vagy cicegét, vagy prószát - na ugye) elkészíteni könnyű, viszont azt eldönteni, hogy melyik leírás a pontos róla, komoly kihívás. Talán a "tótlángos" elferdítéséből ered - ez az egyébként a kaja egyszerűségével versenyre kelően - egyszerű név is. Akkor most a tócsi szlovák találmány? Tudja a fene, lehet ez is olyan, mint a kovászos uborka, amit az ultrák hungarikumnak kiáltanak ki, közben nyáron ott kukucskálnak az uborkák a környező (és távolabbi) nemzetek ablakaiban is, ha épp arra járunk. Annyira változatos az elkészítési módja, hogy igazából fogalmam sincs, hogy az én receptem tartalmaz-e valami különlegest. Ezt majd eldöntik maguk. A vegaság egyik kérdéses pontja viszont itt majd előjön, ugyanis tojás kell hozzá. Már ahogy én csinálom.

Hozzávalók:

  • 4 krumpli (közepes)
  • 2 deci joghurt
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma (közepes)
  • liszt (amennyi kell a tészta állaghoz)
  • olaj a sütéshez
  • 1 pohár bulgur
  • 1,8 pohár víz a bulgur főzéséhez
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

Apró lyukú reszelővel reszeljük le a krumplit, a hagymát és a fokhagymákat. Sózzuk meg, majd hagyjuk állni egy negyed órát. Ez azért szükséges, hogy levet eresszen, amit majd leöntünk. Nem muszáj, de ez esetben több liszt kell, hogy a tócsik szépen egyben maradjanak a serpenyőben. A krumplis tócsira mondjuk nem jellemző, hogy szétesik, viszont ha cukkinivel csináljuk, akkor ez kötelező lépés. Ott sem annyira a szétesés a jellemző, hanem az, hogy a külseje már feketére ég, belül meg nyers. 
Ráütjük a pépre a tojásokat, beleöntjük a tálba a joghurtot, és jól összekeverjük. 
Ekkor jön a liszt. Mennyi legyen? Nem tudom grammra megmondani. Akkor jó, hogyha keverés közben a kanállal kezd egy kicsit együtt mozogni az egész massza. Nagyon nem lehet elrontani, itt azért van tűréshatás. Folyni ne folyjon.
Tenyérnyi méretekben (ne Fekete Laci tenyeréhez mérve) olajon kisütjük... ennyi.

A bulgur főzésénél a lényeg az, hogy a lehető legkevesebb sós vízzel csináljuk, lassú lángon, lefedve. Egy kicsit gyorsabban fő, mint a rizs. Mikor kezdi bevenni a vizet, vegyük le a tűzről, és tíz percig tartsuk betekerve ronggyal. Tájékoztatásként közlöm, hogy sokkal könnyebb a pergős bulgur előállítása, mint a pergős rizsé. 

Elkészítési idő: 1,5 óra
Mennyiség: kb. 4 adag

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3314180147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása