VegaTerasz

Rakott tészta gazdagon - görögösen

2018. december 07. - VegaTerasz

Időnként eljön minden konyhában az a pillanat, mikor az ember minden zegzugban maradékokat talál. Egy darab zöldség itt, egy másik darab ott. Bontott tejföl, édeskömény félbevágva, Három szem krumpli a kosárban, és egy ökölnyi trappista, ami már kezd száradni.. Ez az a pillanat, amikor a legfinomabb rakott tepsis cuccokat lehet készíteni. Mindig rossz érzéssel tölt el, amikor a szemétbe kell dobni egy ételt. A mai sült is ebben a szellemben készült, tessenek nézni!

Hozzávalók:

  • fél kiló száraztészta (orsó, kagyló, mindegy milyen, csak ne lapos legyen)
  • 3 krumpli
  • fél fej édeskömény
  • nagy maréknyi összedarabolt kelkáposzta
  • nagy maréknyi karfiol szétfejezve
  • fél liter tejföl
  • 20 deka trappista sajt
  • pár gerezd fokhagyma
  • egy fej vöröshagyma
  • bors, koriander, oregánó, rozmaring, mustármag, kurkuma
  • 50 ml olívaolaj
  • kevés vaj a tepsi kikenéséhez

Mivel ez egy "mindent bele kaja", így az arányok eltolhatók tetszés szerint. A tésztát megfőzzük, majd leszűrjük. Én háromszínű tésztát használtam hozzá (céklát, kurkumát és spenótot használtak a színezéshez a gyártók). A krumplikat, a hagymát, fokhagymát, az édesköményt daraboljuk fel, és az összes hozzávalót pakolásszuk szépen bele a kivajazott tepsibe. A krumplik lehetnek sültkrumpli méretűek, az édesköményt úgy aprítsuk, mintha hagyma lenne, a fokhagymát meg reszelni szoktam.
A tejfölt felöntjük egy kis vízzel, és a fűszereket a sóval elkeverjük benne. Ezt az egészet ráöntjük a tepsi tartalmára, és 40 percen keresztül sütjük. A felöntőlé kb. kétharmadig lepje el a "szárazanyagot"), és a sütőbe helyezés előtt locsoljuk át olívaolajjal. Ezt az üveget hüvelykujjal befogós módszerrel illik csinálni, hogy mindenhová jusson szépen. Alufóliát természetesen húzunk rá, és időnként ránézünk, hogy bugyog-e, illetve, hogy nem égett-e oda (üvegedény!!!).
Ha nem szeretnénk, hogy a tetején kiszáradjanak a tészták, akkor azokat igyekezzünk egy kissé lentebb terelgetni. Részben ezt a célt szolgálja az olajos locsolás is, de ennek ellenére ez bejöhet még.
A 40 perc letelte után rászórjuk a sajtot. Én reszelés után felöntöttem egy kis vízzel, mivel a tésztáim kezdtek kiszáradni felül, így egyfajta utóhidratálással visszahoztam őket, és nem recsegtek a fogaim alatt. Még 20 perc sütés, és készen van.
Érdemes a sütőből kivétel után visszatenni rá az alufóliát, és egy fél órát pihentetni, így a tálaláskor szépen egyben maradnak a kivágott kockák.

Elkészítési idő: másfél óra
Mennyiség: 6-8 adag

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2514452658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása