A vegák rendre próbálkoznak a hús imitálásával - már a lemondó vegák, nem a születettek. Esetemben úgy érzem, ezzel az étellel sikerült a tökéletes csalás. Ezt bármelyik húsevővel meg lehetne etetni úgy, hogy nem venné észre a cserét. Természetesen ilyent nem csinálunk, mert egyrészt mindenkinek joga van tudni, hogy mi eszik, meg hát ugye léteznek ételérzékenységek is.
Érdekessége még ennek a süleménynek, hogy ezúton teszteltem a Pirisi Ákos barátunktól (Áki bácsi, a paraszt) beszerzett 10 tojásos házi tésztá(ka)t. Rendeltem tőle cérnametéltet, spagettit, hosszúmetéltet és lasagne-t. A spagetti 100%-osan azt adja, amit a jó minőségű bolti változatok, a hosszúmetélt finomabb, a lasagne meg lágyabb, és gyorsabban puhulós fajta. Egyetlen közös vonásuk, hogy főzés közben nagyon jó az illatuk, nem úgy, mint a gyári tésztáknak, amik néha büdösek.
Hozzávalók:
- 30 deka lasagne tészta
- 150 gramm szójagranulátum
- 2-3 szál sárgarépa
- 2 db közepes batáta
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 deci sűrített paradicsom
- negyed kiló trappista vagy mozarella
- 2-3 deci víz
- só, oregánó, bazsalikom, kakukkfű a szószhoz
- grillfűszerek a szójához (köménymag, koriander, bors, lestyán, szerecsendió, fokhagyma pl.)
- fél deci olívaolaj, vaj a tepsire
A hagyma, illetve a zöldségek pirításával kezdjük az étel elkészítését, amihez egy wokot célszerű használni. Én a serpenyős - tepsis - répás dolgokat úgy készítem, hogy a félig pirult hagymát összesütöm kicsit a répával (ez esetben a batátával is). Így a zöldségek cukortartalmának egy része karamellizálódik, amitől pikáns ízvilág áll elő (egy kicsit édesebb lesz). Plusz szolgáltatásként a növényi sejtfalak felszakadnak, és a karotin jobban érvényesül - a karotin nem hőérzékeny, nem fog tönkremenni. A répákat és a batátákat egészen kicsire aprítjuk a művelet előtt. Sózás után félretesszük a wokot, és egy másik serpenyőben lepirítjuk az előtte egy kevés vízben és a grillfűszerekkel áztatott szójagranulátumot. Épp, hogy legyen egy kis színe, és mehet a másik wokba a már előkészített zöldségekhez.
Ezután jön hozzá a paradicsomszósz, és annyi vízzel öntjük fel, hogy egy kicsit hígabb legyen egy átlagos bolognai szósznál. Megfűszerezzük, és lefedve főzzük pár percig. A fedő leginkább azért kell, mert köpköd.
Egy tepsit megvajazunk, és összerakjuk a lasagne-t. Nagyon nehéz feladat, szimpján berétegezzük a szószt és a tésztát. Alul és felül is egy kevés szósz legyen. 4-5 réteg dukál, ha több, az nem baj.
Alufóliával fedve előmelegített sütőben fél óra elég neki, majd kihúzzuk, és rászórjuk a sajtot. Sütőfüggő, de általában még 15-20 perc kell, hogy a sajt jól elterüljön, és enyhén megpiruljon. A gyári tésztával lassabban megy, Áki bácsié gyorsan dolgozik.
Jó étvágyat!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Mennyiség: 6-8 adag