Nyáron felesleges nagy kalóriatartalmú étkeket enni, mivel ha hőség van, a testünk nem kell fűtse magát. A legjobb táplálék ilyenkor a hűtőből elővett hideg krémleves, hiszen a zöldségek rengeteg ásványi anyagot tartalmaznak, ami izzadáskor csak ürül belőlünk. Egyébként azért a levesek a kedvenc ételeim, mert evésük közben iszunk is.
A főzéshez az ötletet a kamrában talált sok maradék zöldség adta, tehát egy "mindent bele" receptnek indult, amit végülis a zöld szín köré sikerült hajlítanom.
Hozzávalók:
- 500 g patisszon
- 500 g cukkini
- 200 g spenót
- 5 közepes darab uborka
- 5 szál póréhagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 krumpli
- fekete bors
- zöldségleves alaplé (vagy víz)
- fél liter kovászos uborka lé
- 1 evőkanál balzsamecet
- 300 ml tejföl
- 5 evőkanál olívaolaj
- só
Elkészítése:
A póréhagyma felaprításával, illetve olajon való dinsztelésével indul a levesünk elkészítése, amit miután lett egy kis színe, és kellemes karamell illat váltja a hagymaszagot, felöntünk egy fél pohár vízzel. Ezután a feldarabolt krumplikat és a fokhagymákat tesszük a fazékba, és egy kis rotyogtatás után annyi vízzel - vagy zöldség alaplével - öntjük fel, hogy éppen ellepje. Sózás után forrástól számított 5 percig főzzük, hogy a krumplik félig főtt állapotba kerüljenek. Ezután mehetnek bele a szintén felaprított tökfélék, uborka és a spenót, és megint csak addig teszünk bele vizet, hogy ellepje őket.
Ha minden összetevő puhára főtt, akkor a tejfölt megborsozzuk, felöntjük a kovászos uborka levével, és összekeverjük a levessel. Újraforrás után levesszük a tűzhelyről, és botmixerrel puhára pépesítjük a fazék tartalmát. Liszt nem kell bele, mert kevés lével dolgoztunk, és a krumpli keményítője bőven elég a krémszerű állaghoz.
A balzsamecettel óvatosan kell bánni, mert változó a különböző termékek töménysége. Az evőkanálnyi mennyiség a hígabbakhoz igazított. Kaphatók egészen koncentrált készítmények is, így inkább apránként adagolva, folyamatos kóstolás után állítsuk be a kívánt mennyiséget.
Pirított kenyérkockákkal kiváló ebéd.
A cukkini és a patisszon helyettesíthető bármilyen tökfélével természetesen.
Elkészítési idő: 1 óra
Mennyiség: kb. 10-12 adag