VegaTerasz

Nyári tejfölös krumplileves gazdagon

2020. július 06. - VegaTerasz
Nyáron a hőségben felesleges nagy kalóriatartalmú ételeket enni, jelen költeményünk mégis ad annyi töltést, amivel el lehetünk egy időre. A leves előnyeit amúgy felesleges túlmagyarázni: eszünk is meg iszunk is... Kánikulában kell a folyadék, de ha mellette jól is lakunk, akkor időt spóroltunk meg a konyhában. Természetesen nem útépítőknek ajánlom ezt a saját anyagával habart könnyed kis ebédet. 
A kamra kisöprése is szempont jelen esetben, máris elmondom, miért.
 

Hozzávalók:

  • egy kiló krumpli
  • egy hagyma
  • mindenféle konyhai maradék zöldség bátran
  • egy liter kovászos uborka lé
  • két liter víz
  • fél deci étolaj
  • 4-5 babérlevél
  • só vagy bio vegeta
  • fél liter tejföl

Elkészítése:

"Mindenféle konyhai maradék zöldség bátran?" Simán! A képen látható levesbe az alábbiat kerültek: petrezselyem, batáta, sárgarépa, zeller, karalábé, padlizsán, cukkini. Utóbbi kettő péppé fő, nem sok vizet zavar, viszont, ha a héjukat nem húzzuk le, viccesen fog a leves kinézni. Naná, hogy jó értelemben.
Szokásos módon a hagymaaprólék, répa, petrezselyem és zeller összepirítása az első lépés. Adjunk nekik bátran, hadd karamellizálódjanak, viszont fakanállal felügyeljük a dolgot, mert zománcos edélyben gyorsan odaég. Ugye nem kell mondanom, hogy teflonosban nem főzünk levest, illetve nem főzünk semmi olyant, ahol a zöldségek pirítása szempont. 
Felöntjük a vízzel, majd a kovászos uborka levével, és beletesszük a többi zöldséget. Akik értenek a főzéshez, nyilván észrevették, hogy nem szerepel a hozzávalók között a liszt, és a krumpli sincs túlidőzítve. Ez azért van, mert egyszer egy bakonyi barátom anyukájától láttam a krumplis sűrítés módszerét. Ő lényegében semmit nem habart liszttel, a rántás helyett is sokszor a reszelt krumplit használta. A mi levesünket a szétfőzött krumpli sűríti majd, ezért hasznos, ha nem tolómérővel lőjük be a krumplik méretét - így maradnak benne egész darabok is azért. Türelmetlenek nekimehetnek krumplinyomóval, de lehetőleg csak a krumplikat tessenek célozni! A széttrancsírozott répa nem fest jól.
Utolsó lépésként beletesszük a tejfölt, de nem direktbe, hanem először egy szedőkanál forró levessel elkeverve előmelegítjük azt, különben csomós marad. Újraforraljuk, és lehet szedni.

Hagyományőrzők tehetnek pirospaprikát is bele, én most fehéren készítettem el.
Elkészítési idő: másfél óra.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7315985218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása