Tepsis ételről még nem írtunk, így szerepeljen itt egy abszolút húsos kaja imitáció - tepsiben. Hacsak nem fasírtot koppintuk, a szója tűnik az egyetlen mozgástérnek egy vega számára. Legalább is egy magamfajta hétköznapi vidéki fazonnak - mindenféle mélyebb búvárkodást mellőzve.
A savanyúkáposzta egy rettentő jó étel nyersen is és főzve is, rosttartalma, vitaminja és ásványianyagjai miatt esszük, de hogyan lehet belőle ízletes vegetáriánus ételt alkotni?
Leírom...
Hozzávalók:
- 700 g savanyú káposzta
- 3 nagy fej krumpli
- egy bögre rizs
- 300 gramm gomba
- 100 gramm szójagranulátum
- 50 ml étolaj a szója pirításához
- 50 ml étolaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez
- 500 ml tejföl
- víz
- só
- grillfűszerek tetszőlegesen
- 4-5 egész babérlevél
Elkészítése:
Kivajazott vagy olajozott tepsibe bepakoljuk a hozzávalókat és megsütjük. Részletezve a folyamatot, az alábbiak szerint kell eljárjunk...
Az egész procedúrát a szójagranulátum megpirításával kezdjük. Ehhez előzőleg beáztatjuk a szóját egy negyed órára grillfűszeres lébe (köménymag, pirospaprika, kakukkfű, babérlevél, bors a sztenderd, de a fűszerezés finomhangolható), majd kinyomkodás után teflonos serpenyőban adunk rá egy kis színt. A fűszernek csak az egyik felét használjuk fel, a másik a tejfölbe megy.
Az egész procedúrát a szójagranulátum megpirításával kezdjük. Ehhez előzőleg beáztatjuk a szóját egy negyed órára grillfűszeres lébe (köménymag, pirospaprika, kakukkfű, babérlevél, bors a sztenderd, de a fűszerezés finomhangolható), majd kinyomkodás után teflonos serpenyőban adunk rá egy kis színt. A fűszernek csak az egyik felét használjuk fel, a másik a tejfölbe megy.
Ha ez megvan, akkor a lekarikázott krumplit, a káposztát, a rizst, a szóját és a gombát egymásra rétegezzük, és meglocsoljuk a vízzel felöntött sózott - fűszerezett tejföllel. Mindezt úgy, hogy a sütni való “szárazanyag” majdnem el legyen lepve a folyadékkal, különben nem puhulnak meg az összetevők. Ha viszont túl sok lét hagyunk rajta, levest fogunk sütni (mellékelt fotó a kívánt folyadékszintről).
Pár egész babérlevelet leszúrunk a masszába, és mehet a tepsi az előmelegített sütőbe. Gyakorlatilag főzéssel indul a dolog, aminek az elősegítésére alufóliával zárjuk felülről az edényt. Én szeretem hőálló üvegben készíteni a sütős ételeket, mert a falán keresztül lehet látni, ahogy halad a dolog, nem mellesleg el lehet kapni a leégés előtti pillanatot. Fémtepsiben ez nehezebb. Fél óra után a fóliát levesszük, és még egy fél órát sütjük az ételt, időnként ránézve. Ezek az időtartamok természetesen sütő és mennyiségfüggők. A biztos módszer az ellenőrzés. Ha a rizs és a krumpli puha, akkor már süthető a kaja fólia nélkül.
Tálaláskor rápottyantunk még egy kis tejfölt.
Pár egész babérlevelet leszúrunk a masszába, és mehet a tepsi az előmelegített sütőbe. Gyakorlatilag főzéssel indul a dolog, aminek az elősegítésére alufóliával zárjuk felülről az edényt. Én szeretem hőálló üvegben készíteni a sütős ételeket, mert a falán keresztül lehet látni, ahogy halad a dolog, nem mellesleg el lehet kapni a leégés előtti pillanatot. Fémtepsiben ez nehezebb. Fél óra után a fóliát levesszük, és még egy fél órát sütjük az ételt, időnként ránézve. Ezek az időtartamok természetesen sütő és mennyiségfüggők. A biztos módszer az ellenőrzés. Ha a rizs és a krumpli puha, akkor már süthető a kaja fólia nélkül.
Tálaláskor rápottyantunk még egy kis tejfölt.
Nyolc ember jól lakik ezzel a mennyiséggel.
Elkészítési idő: másfél óra