Fitt párizsi krémes

2018. október 04. - V. Betty

Örök kedvencem ez a süti. Nem csak nekem, a családomnak is. Anyukám rendszeresen sütötte mióta az eszemet tudom, finom citromos ízéért mindig is odavoltunk a húgommal. Az elkészültét követő napokban még jobban összeértek az ízek, megpuhult a tészta, és ezen felbuzdulva toltuk befelé mérték nélkül. Nem volt vele nehéz dolgom, mert a tésztája eleve egy könnyű szerkezetű lap, így azon nem kellett sokat módosítanom. Azért a cukrot minden esetben ki lehet cserélni egy kevesebb kalóriát tartalmazó alternatív édesítőre. A krémjét is úgy döntöttem egy kicsit egészségesebb kivitelűre reformálom, de vigyázat, mértéktelenül ezt sem lehet enni, a sok akármiből hizlal, nincs mese. (Csak mese-almás. De az egy másik recept.)

A párizsi krémes nem összekeverendő a francia krémessel, semmi köze hozzá. Ez egy citromos krémű puha finom kis szelet, amely lesből támad, és kegyetlenül eteti magát. A hozzávalóknál első helyre került a fitt verzió, mellette az eredeti recept szerinti alapanyag szerepel.

 Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt/finomliszt
  • 6 dkg kókuszzsír/vaj/margarin
  • 2 kanál eritritol/cukor
  • 3 kanál natúr joghurt/tejföl
  • egy csipet szódabikarbóna
  • 2 egész tojás
  • egy csipet só

Krém:

  • fél liter 1,5%-os tej
  • 3 evőkanál liszt
  • 30 dkg vaj
  • 25 dkg eritritol
  • 2 citrom vagy lime leve
  • 25 dkg zsírszegény túró (opcionális)
  • egy adag citromos joghurt ízű fehérjepor (opcionális)

 Elkészítése:

A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, hogy gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Ha szükséges, lisztet még adjunk hozzá. A masszát 3 egyenlő részre osztjuk, vékony lapokat nyújtunk belőle, és megsütjük őket. Vigyázat, gyorsan sülnek, és nem kell megvárni, hogy barnuljanak.

A krém elkészítése egy pudinghoz hasonló. A tejet felfőzzük a liszttel, az édesítőt simára keverjük a vajjal, majd ha a főzött krém hűlt egy kicsit, összekeverjük. Amennyiben plusz fehérjét szeretnénk adni a sütihez, vagy egyszerűen csak szeretjük a túrós krémtöltelékeket, a túrót a citromlével és szintén egy kis cukorral vagy eritrittel megpróbáljuk simára keverni, majd ezt is a krémhez vegyíteni. (Én nem szeretem, de aki igen, reszelt citromhéjat is tehet bele.) Kóstolgassuk, hogy elég citromos, elég édes-e, szabjuk az ízlésünkhöz bátran. Ha van kedvünk még egy kis plusz fehérjével megspékelni, akkor egy adag proteinport is keverjünk a krémbe. (Vigyázat, ez ronthat az ízen.) 

Végül a citromos krémet eloszlatjuk 2 rétegben a 3 lap között, és várunk egy napot, hogy összeérjen, megpuhuljon. A sütemény tetejét megszórhatjuk porcukorral, úgy az igazi. :)

img_2043.JPG

img_1886.JPG

Elkészítési idő: 90 perc

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaterasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8014191297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.10.05. 16:04:24

"Vigyázat, gyorsan sülnek, és nem kell megvárni, hogy barnuljanak."

Milyen hőfokon és kb. hány percig kell sütni? Nem elhanyagolható információ.
Kipróbálnám ezt a receptet, bloggertárs.

V. Betty 2018.10.06. 22:00:12

@zord íjász: Kedves Zord Íjász! Mivel régi típusú a sütőm, sajnos hőfokot nem tudok mondani. Középlángon is mondjuk 5 perc az egész. Természetesen nem baj, ha megbarnul egy kicsit a lap, de mivel vékony, figyelni kell, nehogy gyorsan odakozmáljon. Ezért fogalmaztam inkább úgy, hogy nem kell megvárni. Remélem sikerül majd és ízleni fog!